Systemisch werk: familieopstellingen

Soms loopt een bepaald thema als een rode draad door iemands leven en is de oorzaak en de oorsprong ervan niet duidelijk. Persoonlijke of relationele problemen kunnen hun wortels vinden in het “familiesysteem”, dat wil zeggen het gezin van herkomst of al eerder, in vorige generaties.

U kunt daarbij denken aan:

  • Iemand heeft de neiging om steeds weer rekening te houden met de ander en zichzelf op de tweede plaats te zetten
  • Iemand neemt teveel verantwoordelijkheid op zich voor het welzijn van anderen
  • Iemand beseft: “ik heb alles wat ik me maar kan wensen en toch ben ik niet gelukkig”
  • Iemand ervaart veel spanningen binnen de relatie met zijn partner of binnen zijn gezin
  • Iemand raakt steeds in conflict met zijn baas of een andere autoriteit
     

Een familieopstelling is een manier om, zonder veel woorden, meer inzicht te krijgen in dit soort patronen of problemen. Een dergelijke opstelling gebeurt doorgaans in een (kleine) groep mensen waarvan één iemand zijn/haar thema of vraag inbrengt. Aan de anderen kan gevraagd worden om de plaats in te nemen van iemand binnen het (familie)systeem. Door de ontwikkelingen binnen een opstelling komt er meer rust en ruimte binnen het systeem waardoor verandering mogelijk is.

De ervaring leert dat een familieopstelling een mooie en leerzame ervaring is voor alle mensen die betrokkenen zijn bij de opstelling. Om echt te kunnen begrijpen wat een familieopstelling inhoudt, is het belangrijk om deze een keer bij te wonen. Het is als het beschrijven hoe een ijsje smaakt; je kunt er zoveel over zeggen, maar je weet pas echt hoe het ijsje smaakt als je het zelf geproefd hebt.
 

Familieopstellingendag

Voor alle betrokkenen is het werken met familieopstellingen indrukwekkend, bijzonder en leerzaam. Om echt te kunnen begrijpen wat een familieopstelling inhoudt, is het belangrijk om dit een keer bij te wonen. Het is als het beschrijven hoe een ijsje smaakt; je kunt er zoveel over zeggen, maar je weet pas echt hoe het ijsje smaakt als je het zelf geproefd hebt. 

Hebt u interesse in het bijwonen van een familieopstellingendag?
Samen met collega Clementine de Jonge ( www.truecolourscc.nl) organiseer ik middagen en dagen waarop we 2-4 familieopstellingen begeleiden. We beginnen met een korte uitleg over systemisch werken en familieopstellingen. U heeft geen voorkennis nodig om aan deze (mid)dag deel te nemen. 

U kunt zich opgeven voor een opstellingen(mid)dag als u een vraag zou willen inbrengen, als u deel wilt nemen aan een opstelling van iemand anders of als u benieuwd bent naar een familieopstelling, maar liever eerst een keer alleen komt kijken. Het bijwonen van een familieopstelling is voor iedereen indrukwekkend en waardevol, ook voor wie tijdens deze dag geen eigen vraag inbrengt voor een opstelling.

De kosten voor het bijwonen van een familieopstelling zijn €60 voor een middag en €90 voor een hele dag (inclusief eenvoudige lunch). Iedereen is van harte welkom, de ruimte voor het inbrengen van een vraag is echter beperkt en zal op volgorde van aanmelding plaatsvinden.  

Voor vragen of aanmelden, kunt u gebruik maken van het contactformulier.

 

Werktijden:

Maandag     8.30u-17.00u
Dinsdag       8.30u-17.00u
Woensdag   8.30u-15.00u
Donderdag  8.30u-17.00u
Vrijdag         8.30u-15.00u
Weekend        gesloten

Contactgegevens

Weezenhof 3526, 6536 HB Nijmegen  Routekaart
06-41147826
Contactformulier
© Psychologenpraktijk Ederveen Nijmegen | Met gebouwd door: Numaga-Design, Nijmegen.