Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest effectieve psychologische behandelingen bij veel psychische problemen, waaronder angst en paniekklachten, milde depressies, eetstoornissen, psychosomatische problemen, burn-out.

Het is een combinatie van twee vormen van behandeling: cognitieve therapie en gedragstherapie.

Cognitieve therapie gaat over de manier van denken en de emoties die daaruit voortkomen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen steeds door een sombere of angstige bril bekijkt, wordt en blijft makkelijk angstig, somber of geïrriteerd.

Een voorbeeld uit het alledaagse leven: een werknemer wordt door zijn baas aangesproken met het verzoek om 's middags bij hem langs te komen voor een gesprek. De ene werknemer zal denken: “o jee, ik heb vast iets verkeerd gedaan, wat kan dat zijn?”. Hij zal zich gestresst voelen en tot het tijdstip van het gesprek piekeren wat er toch aan de hand kan zijn. Een andere werknemer kan denken: “ik denk dat mijn baas een mooie opdracht heeft die hij me toevertrouwt...of misschien gaat het over salarisverhoging”. Deze persoon zal eerder uitkijken naar het gesprek en heeft geen reden om te gaan piekeren.

In cognitieve therapie onderzoekt u met uw therapeut of uw manier van denken kloppend is. Wanneer blijkt dat u geneigd bent om situaties vooral negatief te interpreteren gaat u samen met de therapeut op zoek naar een reële, meer positieve manier van denken.

Cognitieve gedragstherapie richt zich daarnaast ook op het veranderen van gedrag. Iemand die bijvoorbeeld bang is om de straat op te gaan omdat hij denkt: “als ik naar buiten ga, zal ik flauwvallen”, of “als ik door de stad loop zullen mensen me nakijken omdat ik lelijk ben”, zal er al gauw voor kiezen om thuis te blijven. Hoe meer hij toegeeft aan zijn angst en thuis blijft, hoe hoger de drempel wordt om nog naar buiten te gaan.

Samen met de therapeut gaat u op zoek naar kleine haalbare stapjes om uw angst te verminderen en weer datgene te doen wat u zoveel moeite mee hebt.

 

Werktijden:

Maandag       8.00u-17.00u
Dinsdag         8.00u-17.00u
Woensdag     gesloten
Donderdag    8.00u-17.00u
Vrijdag           gesloten
Weekend       gesloten

Contactgegevens

Weezenhof 3526, 6536 HB Nijmegen  Routekaart
06-41147826
Contactformulier
© Psychologenpraktijk Ederveen Nijmegen | Met gebouwd door: Numaga-Design, Nijmegen.